İÇME VE KULLANIM SUYU ARITMA SİSTEMLERİ

Genellikle orta ve büyük ölçekli yerleşim bölgelerinde içme ve kullanım suyu temin edilmesi amacıyla su kaynağının (dere, göl, nehir, baraj vb.) özelliklerine göre projelendirilen arıtma tesisleri ile istenilen kalitede arıtılmış su elde edilmektedir. Tesisin projelendirilmesinde ham su kalitesi, suyun miktarı, kaynağa uzaklığı ve mevsimsel değişiklikler dikkate alındığından uygulanacak proses adımları farklılık gösterebilmektedir.


Su kalitesine bağlı olarak tesis; ön klorlama, oksidasyon, fiziksel arıtma, kimyasal arıtma, filtrasyon, çökeltme, dezenfeksiyon ve çamur arıtma gibi proses ünitelerinden oluşmaktadır. Tesisin kurulacağı alandaki arazi eğimine göre hidrolik akışın sağlanabilmesi için cazibeli akış veya ara pompa istasyonları kullanılabilmektedir.


Diğer arıtma proseslerine göre içme ve kullanma suyu temini sağlaması ve 7/24 işletilme zorunluluğu nedeniyle doğru tasarım ve otomasyon sistemi kurularak işletme ve bakım kullanım kolaylığı sağlanmaktadır. Laboratuvar destekli ölçümler sayesinde ham su kalitesine bağlı olarak tesis daima optimum koşullarda işletilebilmektedir.

KUM FİLTRE SİSTEMLERİ

Kum Filtre Sistemleri; su içerisinde bulunan tortu, partikül ve asıda katı maddeleri gidermek amacıyla kullanılmaktadır. Ön arıtma olarak kullanılmaktadır.


KARBON FİLTRE SİSTEMLERİ

Karbon Filtre Sistemleri; suda istenmeyen klor, renk, tat, koku, çözünmeyen organik ve inorganik maddelerin arıtımı için kullanılmaktadır.


YUMUŞATMA SİSTEMLERİ

Yumuşatma Sistemleri; su içerisinde sertliğe neden olan Kalsiyum (Ca) ve Magnezyum (Mg) iyonlarını gidermek için kullanılmaktadır. Tekli ve Tandem (Çiftli) olmak üzere iki çeşit yumuşatma sistemi mevcuttur. Yumuşatma sistemlerinde reçine kullanılmaktadır. Reçine doyuma ulaştığında tuzlu su ile rejenerasyon yaparak Kalsiyum (Ca) ve Magnezyum (Mg) iyonlarından arındırılır. Rejenerasyon işlemleri istenilen günde, istenilen saatte periyodik olarak otomatik çalışmaktadır.


TERS OZMOS (REVERSE OSMOSİS) SİSTEMLER

Ters Ozmos; suya basınç uygulanarak yarı geçirgen özellik taşıyan membran yardımıyla su içerisinde bulunan mikropartikülleri ve ağır metalleri ayrıştırmak için kullanılmaktdır.


DOZAJLAMA VE DEZENFFEKSİYON SİSTEMLERİ

Dozajlama Sistemleri; su içerisinde bulunan demir, nitrit, sülfür ve mangan gibi oksitlenebilen maddeleri oksitlemek, bakteri, virüs gibi mikroorganizmları dezenfekte edebilmek için kimyasal ürünlerle otomatik olarak gerçekleşen sistemlerdir. En yaygın kullanılan dezenfeksiyon kimyasalı klordur. Ultraviyole (UV) ile dezenfeksiyon sistemleri; suyun içinde ki mikroorganizmal ve bakteriyolojik faaliyetlerin önlenmesi amacıyla kullanılan sistemlerdir. UV sistemler paslanmaz çelik reaktör, kuars kılıf, UV lamba ve kontrol panosundan oluşur. UV sistemler %99,9 oranda dezenfeksiyon etkisine sahiptir.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.